Mixtape.
Aliquam lorem ante, dapibus in, viverra quis, feugiat a, tellus. Phasellus viverra nulla ut metus varius laoreet quisque rutrum.

Instagram

YOULI MUSIC /Gondolatok /KONCERTÉLMÉNY – DIANA KRALL

Blog

KONCERTÉLMÉNY – DIANA KRALL


Diana Krall – Kép forrása: Pinterest

Jazz rajongó vagyok, bár ezt kevesen tudják rólam. 20 éves koromban ismerkedtem meg igazán a jazz zenével, addig is hallottam már és hallgattam is, de azt hiszem nem voltam elég érett hozzá, így csak 20 évesen fogott meg annyira, hogy azóta sem szabadultam a hatása alól és szerintem amíg élek mindig is imádni fogom ezt a semmi máshoz nem hasonlítható zenei vibe-ot, hangulatot, zenei nyelvet.

Eleinte Billie Holiday-t és Diana Krallt- hallgattam csak. Ők ketten testesítették meg számomra a jazz-t. A két véglet, a fekete és a fehér, a múlt és a jelen, a fájdalom, a zűrzavar, a letisztultság és a visszafogottság, tökéletes ellentétei egymásnak. Mindketten nők és nagy szerű zenészek mégis teljesen más dinamikában és stílusban adnak elő jazz-t és teljesen eltérő életutat jártak/járnak be. Billie Holiday korának sztárja egy tragikus életű, hányattatott sorsú művész volt, aki ideje korán ment el és amíg élt rengeteg szenvedés és gyötrelem volt az osztályrésze. Ezzel szemben Diana Krall egy jó körülmények között élő, kanadai zenész családba született, kiváló iskolákban tanult és viszonylag egyenes volt a pályája a kezdetektől egészen sikerei csúcsáig. Míg Billie a maga idejében amellett, hogy elismert jazzénekes díva volt emellett ‘botrányhős’ is, akit többször is letartóztattak kábítószer használatért és birtoklásért, a sajtó hírt adott sikertelen házasságairól és a drogok okozta zűrös ügyeiről, addig Diana Krall magánéletéről nagyon keveset tudunk, sosem hallunk botrányokról és zűrökről vele kapcsolatban, csak minőségi lemezekről és koncertekről.

Különbözőségük ellenére számomra mindketten hiteles jazz zenészek, akiket szívesen hallgatok, mert ott van az a különleges, egyedi előadásmód és hangulat a zenéjükben, amit csak a jazz tud megadni.

Diana Krall lemezeit jól ismerem, a kedvencem közülük a ‘When I Look In Your Egyes’ 1999-es album, nem egy mai felvétel, de igazán jól sikerült korong, olyan jazz dalok feldolgozásaival, mint a Let’s Fall In Love vagy a kifejezetten az albumra írt Devil May Care, melyben Diana Krall is közreműködött mint szerző. Ahogy hallgattam ezeket a dalokat, elrepített a zene egy másik dimenzióba, egy olyan világba, ahol nincs semmi más dolgom, csak üldögélnem kell egy hangulatos estén egy bárban és belekortyolni egy finom borba, miközben hallgatom a jazz-t. Minden alkalommal amikor ki akartam kapcsolni, vagy szerelmesen ábrándozni, felcsendültek Diana Krall melódiái és én máris jobban éreztem magam.

Amióta megismertem Diana Krall zenéjét, több alkalommal is fellépett itt Budapesten, de valahogy sosem jött össze, hogy elmenjek a koncertjére, pedig mindig sóvárogva nézegettem a plakátokat az utcán és arra vágytam, bár eljuthatnék valamelyikre. Aztán tavaly mikor ismét megláttam a plakátot, eldöntöttem ezúttal ott a helyem, nincs kifogás, nem jöhet közbe semmi, nekem Diana Krall koncertet kell néznem és ez így is lett! Kis híján megint majdnem lecsúsztam a fellépésről, mert mire észbe kaptam már el is fogytak a jegyek, de egy jó barátomnak hála mégis bejutottam, június 26.-án este 8-kor már ott ültem a nézőtéren a Müpa Hangversenytermében. És Diana egyszer csak belépett a színpadra egy ezüst magassarkú cipőben, a tőle megszokott laza eleganciával odasétált a zongorához, majd leült és elkezdett játszani és pontosan ugyanazt az élményt nyújtotta, amit minden alkalommal kaptam Tőle, mikor a felvételeit hallgattam. Csodálatos és nagyon profi zenészeket hozott magával, akik elképesztő impro blokkokkal színesítették a koncertet, de amikor Diana-é volt a főszerep, akkor észrevétlenül kísérték és hagyták kibontakozni. Diana nem beszélt sokat és teljesen meg volt fűzve, náthás és rekedt hangja jól bírta az éneklést, repedt, hogy betegen is végigcsinálta a koncertet úgy, hogy semmit nem vont le az értékéből a megfázás, ráadásul jó hosszúra nyúlt a show, mert a majd másfél órás alap koncert unán még jött a ráadás, ami valamivel kevesebb, mint egy órásra sikeredett. De a közönség (és persze én is) nagyon élvezte, Diana pedig sz időt nem figyelve, bőségesen belemerült zenész társaival a muzsikálásba.

Nagy élmény volt őt élőben hallani és látni, ha tehetem el fogok még látogatni más alkalommal is a koncertjére. Ha nem ismered Diana Krall-t hallgasd és figyelj, mert ha a közeledben lép fel, nem szabad kihagynod!

DIANA KRALL

YouTube

Instagram

 

 

 

No Comments

Leave a Reply