Mixtape.
Aliquam lorem ante, dapibus in, viverra quis, feugiat a, tellus. Phasellus viverra nulla ut metus varius laoreet quisque rutrum.

Instagram

YOULI MUSIC /Gondolatok /MI VAN VELED?

Blog

MI VAN VELED?

Kattints ide

Mi van veled? Írtam 2017-ben egy dalt aminek ez volt a címe. Bár nem ez a dal lett életem legismertebb zenei alkotása, mégis fontos a kérdés és ha belegondolunk annyi féle képpen fel lehet tenni. Egyébként nem tudom más dalszerzők hogy vannak ezzel, de én mindig az aktuális dalomat érzem a legjobbnak, a legtartalmasabbnak, a leglényegbetörőbbnek és a leginkább magaménak. Aztán ahogy telik az idő és változom, úgy jönnek újabb gondolatok, érzések, témák, amikből dalok születnek, de sokszor visszagondolok egy-egy szerzeményemre, hogy vajon még mindig egyet tudok-e azzal érteni, amit korábban írtam?

Nos ezzel a kérdéssel egyet tudok érteni! Hogy miért? Erről fog szólni ez a bogbejegyzésem.

Mikor megkérdezek valakit, hogy ‘Mi van veled?’ Először arra gondolok, ‘Hogy vagy?’ ‘Mi újság Nálad?’ ‘Hogy érzed magad?’Én mindig meg szoktam ezt kérdezni másoktól, mert tényleg érdekel, és meghallgatom a választ is, nem csak a kérdés feltevéséig jutok el (nem tudom megfigyelted-e, sokan csak kérdeznek, de a válaszra már nem figyelnek, gondolatban tovább is haladnak, Te meg csak mondod a magadét…).
Van, aki őszintén bevallja, hogy nincs jól és elmeséli ennek mi az oka. Van aki csak annyit mond ‘Jól vagyok, köszönöm, minden rendben!’ én mégis érzem a szavai mögött azt, hogy valójában nincs jól és sok a problémája, van aki pedig ezt mondja és tényleg úgy is gondolja. Én is sokszor mondom, hogy ‘Jól vagyok!’ van, hogy akkor is ezt mondom, amikor nem vagyok jól, csak az sem mindegy ki kérdezi, mert van akinek nincs kedvem panaszkodni, vagy egyáltalán belemenni abba, hogy van olyan, ami éppen most nem jó. Van akinek meg egyből szívesen felfedem, ha amúgy jól vagyok, de valami azért mégsem teljesen oké. Sokféleképpen érezzük magunkat, mikor így-mikor úgy és ez rendben van, persze milyen jó lenne mindig jól lenni, történjék bármi is velünk. Milyen jó lenne úgy élni az életet, hogy többet vagyunk jól, mint rosszul és hogy ha valami nem oké, azt is simán feldolgoznánk, arra gondolok, hogy ez lenne az ideális élet, amikor boldogok vagyunk és nem akadunk ki, nem gyötrődünk, nem szenvedünk. Persze, sokan azt mondják: ‘De hát ha nem lenne szenvedés, akkor miből alkotnának a művészek? Akkor nem lenne művészet sem!’ És ez annyira biztos? Kérdezem válaszul. Honnan tudjuk? Hiszen sosem éltünk úgy, hogy nem volt szenvedés az életünkben, ezért nem tudhatjuk, hogy milyen lenne a művészet ha a művészek kevesebbet szenvednének.

Van egyébként más olvasata is a ‘Mi van veled?’ kérdésnek, például mikor azt kérdezem: ‘Mi történik Veled?’ Miért csinálod ezt?’ Mire jó ez?’.

A napokban volt egy konfliktusom valakivel, akivel fél évvel ezelőtt el sem tudtam volna képzelni, hogy bármin is összekülönbözhetünk. Nagyon szerettem emberileg ezt a személyt és bár sok mindent át kellett értékelnem vele kapcsolatban, most is meg vagyok lepődve, hogy egy szeretetteljes, jó viszont hogyan tud egyik-napról másikra egy félreértés miatt odáig fajulni, hogy kiabálós konfliktus és felkavaró egyet nem értés lesz belőle. Ilyenkor jó lenne a másik fejébe látni és válaszokat kapni, vagy megérteni hogy ki lehet ott a háttérben, aki elérte harmadikként, hogy két ember egymásnak essen. Mert bizony sok konfliktus hátterében van ott még valaki…ezt nekem sokszor nem hiszik el, pedig már többször megtapasztaltam az életemben, hogy egy nézeteltérés valódi oka néha csak egy olyan ember volt, aki nem akarta, hogy jóban legyek a másikkal és elérte így vagy úgy, hogy összevesszünk….

Mi van velünk? Ha körbenézek a világban azt látom valami nincs rendben. Mi van a social médiával? Mennyi manipuláció, fals image, téves eszménykép, túlértékelt emberek, akik mögött messze nincs akkora érték, mint amekkorának mutatják azt a kis csekély valamit, ami ha a maga valójában lenne tálalva, észre sem vennénk, annyira jelentéktelen lenne.

Tényleg ezek az igazi értékek, amikről úgy gondoljuk azok?

Fel kell tennünk a kérdést időnként, mert különben nagyon el lehet tévedni ebben a dzsungelben, amiben igyekszünk túlélni. Igen, nem túlzás ezt állítani, hogy a világ olyan kemény, mintha egy dzsungelharcot vívnánk és ahol csak a legbátrabbak élnek túl. 

De nem baj, az élet mindig is egy komplex és nehéz dolog volt, viszont igyekezni kell jól csinálni, amennyire csak tudjuk, és jó szándékkal csinálni, ez még fontosabb, én ebben hiszek és abban, hogy néha kérdezek, mert gyakran a kérdések fontosabbak, mint a kijelentések.

No Comments

Leave a Reply